היכרותו הראשונה של מוקש עם הדיג'רידו
סיפורו של מוקש מתחיל בסוף שנות השישים של המאה הקודמת. כמעט לפני 50 שנה. להקת הביטלס מגיעה לאשרם של מהרישי ברישיקש ויחד אתם נפתח לרווחה שער התיירות המערבית. מאות ואלפים החלו נוהרים לעיירה הקדושה, מחפשים מקום להניח בו את ראשם. בעלי מקצוע מכל רחבי הודו נקראו למשימה – לבנות מלונות ולהקים אשרמים. מוקש באותם ימים עדיין נער צעיר, מגיע מקסטה של אמנים-נגרים, נקרא למשימה ביחד עם אביו. כאמנים-נגרים הם היו אחראיים על החלונות, הדלתות, התגליפים ופיתוחי העץ במלון.
בין לבין ובסיום כל יום עבודה החל מוקש להתערבב קצת עם התיירים. אט אט למד כמה מילים בשפה האנגלית - מה שאפשר לו תקשורת ברמה בסיסית, אך בהחלט מספקת. זה מדהים לגלות איזה שיחות נפש אפשר לנהל בהודו עם אדם שבאוצר המילים שלו יש פחות ממאה מילים, אבל הלב שלו פתוח.
יום אחד, בתחילת שנות השבעים, הגיע למלון בו מוקש ואבא שלו עבדו, תייר שוויצרי חביב עם תיק גב ובידו אחז צינור במבוק ארוך ועבה - לא בדיוק המראה הקלאסי של "מקל הליכה". כשמוקש שאל אותו באנגלית שבורה מה פשר הדבר, השוויצרי הצמיד את צינור הבמבוק לשפתיו והשמיע צליל ארוך ומתמשך שהרעיד כל תא ותא בגופו של מוקש. דקות ארוכות הוא עמד שם המום, עם לסת שמוטה, לא מאמין מה הוא שומע, מה הוא רואה ומה הוא מרגיש. לא רק תאי גופו רעדו, כי אם גם נפשו תודעתו וכל הווייתו. היה זה הצליל שכל הודי מכיר כבר מיום היוולדו, צליל שטבוע לכולנו עמוק בDNA, צליל שבלתי אפשרי להישאר אליו אדיש, צליל הבריאה, צליל היקום כולו, צליל האחד המושלם, השלם והמופלא מכל – צליל ה-אום. ולא "סתם" אום, אום שלא נגמר! אום אינסופי שנמשך ונמשך דקות ארוכות ללא הפסקה. ובין לבין השיווצרי נושם והאום לא עוצר ולא מפסיק. מוקש נגנב. עד העצמות הוא נגנב. ואם זה לא הספיק, הצליל הפילאי הזה עוד הופק מכלי העשוי מעץ! והוא אמן-נגר! סקרנותו לגבי "חליל האום" המכושף הזה הרקיעה לשחקים. הוא ביקש יפה והשוויצרי הסכים ללמד אותו. לא עברו כמה דקות ומוקש כבר הטמיע את טכניקת הנשימה המעגלית בצורה חלקה ונקייה כאילו נולד אתה והכיר אותה כל חייו. מי יודע, אולי מגלגול קודם.
אם מקודם זה היה מוקש שעמד המום, עכשיו היה זה תורו של השוויצרי לשמוט את הפה. טכניקת הנשימה המעגלית בדיג'רידו ידועה כמאתגרת ולמרבית האנשים כלל איננה אינטואיטיבית. לאדם הממוצע לוקח זמן רב עד שהטכניקה הזו נרכשת ומוטמעת, בטח ובטח לא עניין של דקות.